Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΑΦΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ



Πέμπτη, Δεκέμβριος 31, 2009



"Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης και το Σωματείο Εργαζομένων στα SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Ν. Πιερίας εκφράζουμε την έντονη και ριζική αντίθεσή μας στις αδικαιολόγητες, αιφνιδιαστικές και παράνομες απολύσεις εργαζομένων στα SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς να προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης.

Αντί για τον Πρωτοχρονιάτικο μπουναμά η επιχείρηση με δικαστικό επιμελητή μοίρασε απολύσεις σε 15 περίπου εργαζόμενους που συμβαίνει όλοι τους να είναι μέλη του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων.
Ο στόχος τους προφανής. Να εκφοβίσουν και να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο Σωματείο.

Πριν μερικά χρόνια οι επικεφαλής της επιχείρησης είχαν ‘’καθίσει στον πάγκο’’ γιατί είχαν επιχειρήσει απολύοντας ιδρυτικά μέλη του υπό ίδρυση τότε Σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση να εμποδίσουν την ίδρυσή του αλλά αναγκάστηκαν στη συνέχεια με δικαστικές αποφάσεις να ανακαλέσουν τις απολύσεις και να λειτουργήσει το Σωματείο που σήμερα έχει αναπτύξει σημαντική συνδικαλιστική δράση, ‘’ενοχλητική’’ για την εργοδοσία.
Τώρα βρήκαν άλλο τρόπο να κτυπήσουν το Σωματείο. Απολύουν τα μέλη του. Σήμερα έγινε η αρχή. Πληροφορούμαστε ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Δεν πρόκειται να τους το επιτρέψουμε.

Καταγγέλλουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία για την παράνομη απόλυση των συναδέλφων μας(παράβαση του Π.Δ. 240/2006) και απαιτούμε από τη διοίκηση της επιχείρησης SUPER MARKET ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ να ανακαλέσει άμεσα όλες τις απολύσεις.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας(ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας και Ν. Ημαθίας) να παρέμβει άμεσα και να επιβάλλει την επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας, την τήρηση της Νομιμότητας και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Σε νέες απολύσεις καταφεύγει η διοίκηση της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» super-markets στα Γιάννενα.Χθες προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων ακόμα εργαζομένων, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες. Άμεση ήταν η αντίδραση και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού, που έκανε εξόρμηση στο κατάστημα όπου έγιναν οι απολύσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενωμένα και μαζί με το σωματείο για την άμεση ανάκληση των απολύσεων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.«Η δράση μας εξαρτάται και διαμορφώνεται από την όξυνση των προβλημάτων, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Εργοδότες όπως και ο «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» που εκμεταλλεύεται τους χιλιάδες εργαζόμενους θα μας βρίσκουν μπροστά τους»,τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Για μια ακόμη φορά όμως,η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σιωπά...

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ SUPER MARKETS ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ...Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ...

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ,ΥΠΑΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ....

Σε νέες προκλήσεις καταφεύγει η διοίκηση της επιχείρησης «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ». Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όχι μόνον αρνείται να ανακαλέσει τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά έστειλε εξώδικο προς το ΣΕΠΕ και την Π. Μουστακίδου, απολυμένη συνδικαλίστρια και πρόεδρο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρηση, ενημερώνοντας ότι δεν αποδέχεται την απόφαση περί παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης. Παράλληλα με το εξώδικο αμφισβητεί την ύπαρξη Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας στην επιχείρηση και ζητά από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων να γίνει ο χαφιές της εταιρείας και να δώσει το μητρώο μελών με προφανή στόχο να μάθει ποιοι εργαζόμενοι είναι μέλη!

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ξεκαθαρίζει: «Η δράση μας εξαρτάται και διαμορφώνεται από την όξυνση των προβλημάτων, την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Εργοδότες όπως και ο «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» που εκμεταλλεύεται τους χιλιάδες εργαζόμενους θα μας βρίσκουν μπροστά τους».
Την ίδια στιγμή, στα Γιάννενα, ο Αρβανιτίδης προχώρησε χτες στην απόλυση τεσσάρων ακόμα εργαζομένων, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες. Αμεση ήταν η αντίδραση και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων του Νομού, που έκανε εξόρμηση στο κατάστημα όπου έγιναν οι απολύσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενωμένα και μαζί με το σωματείο για την άμεση ανάκληση των απολύσεων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία.
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης
(το σωματείο συμμετέχει στο Π.Α.ΜΕ.)
ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ
Η επιχείρηση εμπορίας τροφίμων Αρβανιτίδης , που δραστηριοποιείται στη Βόρειο Ελλάδα
"
"
και στην Κοζάνη, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της, κατα- στρατηγεί την εργατική νομοθεσία (και όχι μόνο) κι εξαναγκάζει τους εργαζόμενους (στην πλειοψηφία τους γυναίκες), να δουλεύουν σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης και εκ με- τάλλευσης.
Η συστηματική παράταση του ωραρίου λειτουργίας (η επιχείρηση καθημερινά έκλεινε στις 2 1 :3 0 αντί στις 2 1 :0 0 μμ ώσπου παρενέβη το ΠΑΜΕ) καταπατώντας την εργατική νομοθεσία, οι απλήρωτες υπερωρίες στις οποίες εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι (πχ υπογράφουν σύμ - βαση για 4 ώρες εργασία και δουλεύουν 6 ώρες), ο έλεγχος των πόντων ατομικής κατα- νάλωσης εμπορευμάτων από τα καταστήματα που εργάζονται και η απαγόρευση να ψωνί- ζουν από άλλα καταστήματα, ακόμη και ο έλεγχος της προσωπικής και κοινωνικής ζωής των εργαζομένων είναι μερικά μόνο απ' αυτά που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στο χώρο δουλειάς τους.
Το κλίμα αυτό συμπληρώνεται καθημερινά απ' τους εκβιασμούς, τις απειλές και την τρομο- κρατία, ακόμη και τις βρισιές που υφίστανται οι εργαζόμενοι απ' την “υπεύθυνη” των κατα- στημάτων της επιχείρησης στην Κοζάνη κ. Ο.Ζ.
Ο υπερβάλλοντας ζήλος που δείχνει η συγκεκριμένη κυρία ώστε οι επιχειρήσεις του Αρβανι- τίδη να βγάζουν όσο το δυνατό περισσότερο κέρδος, φτάνει μέχρι το σημείο να καλεί τους ερ- γαζόμενους να κάνουν απογραφή ακόμη και τις Κυριακές (χωρίς να πληρώνονται φυσικά) ή ακόμη και στις 2 :0 0 το βράδυ (!) και να βάζει τους εργαζόμενους να “καρφώνουν” ο ένας τον άλλο για το ποίος είναι “καλύτερος”, ποιος είναι αυτός που δε φέρνει αντίρρηση στα όσα λέει κτλ., πάντα με την απειλή της απόλυσης να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.
Χρησιμοποιώντας αυτήν την τακτική, η κ. Ο.Ζ., υπέδειξε στην εργοδοσία ποιους εργαζόμε- νους να απολύσει. Ήδη οι επιχειρήσεις Αρβανιτίδη στην Κοζάνη προχώρησαν σε 6 απολύσεις τις προηγούμενες μέρες ενώ φημολογείται ότι θα απολύσουν άλλους 1 2 εργαζόμενους μέσα στους επόμενους μήνες.
Η τρομοκρατία και οι συνεχείς απειλές για απολύσεις έχουν ένα στόχο: την ολοκληρωτική υποδούλωση των εργαζομένων και την αποδοχή από μέρους τους ότι στα κάτεργα του με- γαλοεπιχειρηματία των Σούπερ Μάρκετ “Αρβανιτίδης” δεν ισχύει κανένας νόμος, ούτε η ερ- γατική νομοθεσία ούτε καν τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και ότι οποιαδήποτε “παρέκκλιση” τιμωρείται με απόλυση.
Η πρακτική αυτή του μεγαλοεπιχειρηματία είναι συνυφασμένη και στηρίζεται στη γενικότερη επιθετική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και γενι- κότερα των λαϊκών στρωμάτων, για να περάσει τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων, αφαι- ρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις, στην πολιτική που προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας.
Ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχει και η Διοίκηση του εργατικού Κέντρου Κοζάνης, καθώς ενώ γνώριζε και γνωρίζει για τις επικείμενες απολύσεις και την τακτική που ακολουθείται στην επιχείρηση, όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, αλλά στην ουσία, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου ήταν αυτός που ανακοίνωσε τις απολύσεις στους εργα- ζόμενους.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και τους εκβια- σμούς, να σηκώσουν το κεφάλι ψηλά, να συσπειρωθούν στις γραμμές του σωματείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος του Π.Α.ΜΕ, μαζικά, με τη δράση και την αποφασι - στικότητα μας να απαντήσουμε στον Αρβανιτίδη και στον κάθε Αρβανιτίδη, πως εμείς,
οι
εργάτες και οι εργάτριες που παράγουμε τα πλούτη, εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε το δίκιο και
την δύναμη να τους σταματήσουμε.
Σε μια τέτοια περίοδο που εξαπλώνεται ολομέτωπη η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην εργατική τάξη, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, είναι επιτακτική η ανάγκη οι εργαζόμενοι να τολμήσουν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους!
Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στην ίδια την επιχείρηση Αρβανιτίδης, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ της πόλης, να οργανωθούν στο ταξικό σωμα - τείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ, να διεκδι- κήσουν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις όλα όσα τους ανήκουν.
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βάρβαρη πολιτική τους, με τη προσβολή της αξιοπρέπειάς μας, με
τη λεηλασία της ζωής μας, με την ισοπέδωση του μέλλοντος των παιδιών μας.
Οι μόνοι που μπορούμε να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών είμαστε εμείς οι
εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία μας και την ταξική μας αλληλεγγύη.
Τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί. Οι κρίσιμες μάχες είναι μπροστά μας. Με τα ταξικά σωματεία στην πρώτη γραμμή, με το ΠΑΜΕ οργανωτή, η εργατική τάξη μπορεί να βγει στο προσκήνιο, να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις.
Καλούμε τους εργαζόμενους/ες στην επιχείρηση και στον κλάδο να διεκδικήσουν:
Όχι στις απολύσεις! Να επιστρέψουν στη δουλειά τους όσοι εργαζόμενοι το επιθυ-
μούν, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!
Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών.
7 ωρο - 5 νθήμερο - 3 5 ωρο.
Να εφαρμόζεται το δικαίωμα του 2 0 λέπτου διαλείμματος σε όλα τα εμπορικά κατα-
στήματα.
Μέτρα προστασίας απέναντι στις επαγγελματικές ασθένειες που έχουν να κάνουν με
το γυναικείο οργανισμό.
Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων γυναικών και ειδικά των μητέρων με ανήλικα
παιδιά (μειωμένο ωράριο, σταθερό ρεπό, άδειες με αποδοχές κτλ).
Καμιά συζήτηση για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας 1 .1 2 0 ευρώ και επιδότηση έως την εξεύ -
ρεση εργασίας.
Πλήρη απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου.
Η προστασία των θέσεων εργασίας, της αξιοπρέπειας, των εργασιακών και κοινωνικών δι- καιωμάτων, η πάλη ενάντια στις απολύσεις χρειάζεται να γίνει υπόθεση όλων μας, είτε δου - λεύουμε στον Αρβανιτίδη και γενικότερα στο εμπόριο, είτε περνάμε ως καταναλωτές από τα μαγαζιά. Η αλληλεγγύη είναι ένα μεγάλο μας όπλο που πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Να δείξουμε πως εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς έχουμε το δίκιο, έχουμε και την δύναμη.
Στις απειλές τους, στους εκβιασμούς τους, στην τρομοκρατία τους απαντάμε με αποφασιστι-
κότητα, με ενότητα και οργανωμένη πάλη.
Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με το Π.Α.ΜΕ. θα κλιμακώσουμε την αγωνιστική μας δράση με διάφορες μορφές παρέμβασης για να γίνει αυτός ο αγώνας, αγώνας όλων των εργαζομένων.